Afdeling Mol-Centrum

donderdag 24 januari 2019 van 10:00u. 17:00
Dagwandeling
Nieuwkerk (Goirle-Nederland)
met Jan Daneels

Het klooster in Nieuwkerk werd in 2012 omgevormd tot een hotel, het ligt in een uniek natuurgebied. In de voormiddag doen we een lus van 10 km en in de namiddag 9 km. We kunnen in het hotel terecht vanaf 9.30 uur voor thee of koffie. ‘s Middags zijn er soep en snacks ter beschikking. Picknick is ook toegestaan. Kijk eens op de website van het hotel naar de lunchkaart. Mogelijk zegt de tosti Judas of de tosti Heilige Maagd Maria je iets. En wat denk je van omeletbrood van Pater Frans. Ze hebben zelfs Klooster Keien.

De wandeling van de voormiddag brengt ons langs het ven ‘halve maan’ naar het landgoed ‘de Hoevens’. Een eeuwenoud landgoed waar mens en natuur rust en ruimte vinden. Er is een kampeerterrein, een B&B en een natuurbegraafplaats. We komen ook door het natuurgebied ‘het Ooievaarsnest’. Dit gebied is een gevarieerd landschap van drassige weilanden en beboste zandgronden. De bossen bestaan voornamelijk uit grove dennen en worden omzoomd en onderbroken door mooie loofhoutlanen. In één van de moerassige weiden staan 6 moerascipressen. Ook de beek ‘de Lei’ loopt door het gebied.

In de namiddag wandelen we langs het ven de ‘halve maan’ door het gebied van de ‘Regte Heide’. Dit is een heidegebied van 250 hectare. Het is niet alleen prachtig in augustus met de bloeiende heide, ook in de winter is het de moeite waard. Het knalgele pijpenstrootje geeft dan mooie vergezichten. Er zijn ook een zevental grafheuvels te bewonderen. In 1935 zijn hier opgravingen verricht waarbij grafgiften werden gevonden zoals strijdbijlen, polsbeschermers, stenen dolken, knopen en kralen. Restauratie van de heuvels vond plaats in 1998, vijf ervan werden van een pralenkrans voorzien.