Afdeling Lokeren

5 februari 2019. Pannenkoekenwandeling.

Met Lichtmis is er geen vrouwke zo arm of ze maakt haar panneken warm, is een oud spreekwoord dat ook onze Vl@ssertjes kennen.

“Traditioneel worden ter gelegenheid van deze dag pannenkoeken gebakken. Dat wordt op twee manieren verklaard. Twee februari was vroeger één van de twee dagen waarop de plattelandsbevolking van werk of hoeve kon veranderen – de andere dag was 11 november (Sint-Maarten). Dat werd ’s avonds gevierd met een soort haardkoeken, die later evolueerden naar pannenkoeken. De vorm en kleur van de pannenkoeken worden ook gezien als een verwijzing naar de zon en het licht. De traditie zegt dat wie met Lichtmis pannenkoeken eet een voorspoedig jaar zal hebben.” (Bron : kerknet).

En omdat we bij Vl@s graag mooie tradities in ere houden, hadden we ook dit jaar weer een pannenkoekenwandeling gepland. Nicole, Tom, Karina en Patrick hadden daarvoor Puyenbroeck uitgekozen om een mooie tocht uit te stippelen voor de 106 aanwezige stappers ! Ja, u leest het goed : 106 deelnemers, een waar record ! En zoals een oud Wachtebeeks spreekwoord zegt : “Als Vl@s Lokeren in de winter komt wandelen, is het goed weer.” En ze kunnen het weten daar in Wachtebeke, in het domein.

Een ander oud gezegde zegt : “106 wandelaars, dat is een lange rekke…” en dat kon je ook zien. De eekhoorntjes wreven de slaap uit hun ogen om ze te kunnen geloven, de hazen kwamen even hun leger uit, de sneeuwklokjes in het gras waren op hun mooist en de ontluikende katjes aan bomen en struiken, tja, die hingen katjes te wezen…

De zeven kilometer gingen vlug vooruit, want iedereen had veel te vertellen en voor we het wisten konden we aanschuiven aan lange tafels voor lekkere pannenkoeken.
Iedereen was tevreden en keerde voldaan en content terug naar huis.

En zoals een oud spreekwoord zegt : “Een mooie dag krijgt een gouden randje.”
Onze fotografen van dienst zorgden alweer voor mooie foto's, die je kunt bekijken op onze blog .

 

Geschreven door Marie-Christine De Smet op 11/02/2019 10:43:44