Afdeling Jabbeke (Groot)

donderdag 17 januari 2019 van 14:30u. 17:00
Alzheimer en dementie door prof. Van Broeckhoven
VCJ, Vlamingveld 40, 8490 Jabbeke
met Luc Puystiens

 Wie is prof. Christine Van Broeckhoven? Christine Van Broeckhoven (°9 april 1953) is Edegemnaar en een sociaal bewogen vrouw. Daarnaast is ze professor aan de Universiteit Antwerpen. Christine doet al meer dan 35 jaar baanbrekend onderzoek naar de ziekte van Alzheimer, frontaalkwabdementie en verwante hersenziekten. Ze werd hiervoor meermaals (inter)nationaal erkend en bekroond. Ze besteedt een groot deel van haar tijd in het geven van lezingen voor een breed publiek. Ze ziet het als haar taak om wetenschappelijk onderzoek te vertalen naar de maatschappij. Tijdens haar vele contacten stelde ze vast dat er een grote nood is aan meer informatie over de verschillende ziektebeelden van dementie waarnaar ze onderzoek doet. Daarom legt Christine zich de laatste tijd nog meer toe op communicatie naar de samenleving. Brein Instituut vzw is hier het resultaat van.

De loopbaan van Christine Van Broeckhoven  In 1980 doctoreerde Christine Van Broeckhoven in de moleculaire biologie. Het was toen een economisch erg moeilijke tijd en ze geraakte nergens aan werk. Er was geen andere optie dan te gaan stempelen. Dit woog zwaar op haar en ze besloot zich opnieuw aan te bieden aan de universiteit als vrijwillig onderzoeker. Met een bijzonder statuut en vrijstelling van stempelcontrole kon ze in 1983 aan de slag en startte zij haar eigen onderzoeksgroep. Pas na 2 jaar onbezoldigd werken, kreeg ze haar eerste wedde in 1985. In 1995, werd zij professor in de moleculaire biologie en genetica. In 1996 werd haar onderzoeksgroep geselecteerd door het VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie). 

 Erkenning en bekroning van haar werk Op het palmares van Christine Van Broeckhoven staan onder meer de 5-jaarlijkse prijs Joseph-Maisin van het Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek, de internationale prijs voor vrouwen in wetenschappen van L’Oréal/UNESCO, de European Inventor Award or Research en de Amerikaanse MetLife Award for Medical Research. Christine ontving ook als eerste Europese vrouw de Amerikaanse Potamkin Prijs voor haar Alzheimer onderzoek. Vandaag heeft Christine een indrukwekkend aantal internationale publicaties op haar naam. Tal van haar studenten studeerden af met een doctorstitel en verschillende van hen werden professor in binnen- en buitenland. Ze werd verkozen als lid van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten. Van koning Albert II kreeg ze het ereteken van Grootofficier in de Leopoldsorde en van president Nicolas Sarkozy kreeg ze het ereteken van Chevalier dans la Légion d’Honneur. Voor haar maatschappelijk engagement werd ze vereerd met een postzegel in de reeks ”This is Belgium 2004”. In 2005 nam ze de Ark Prijs van het Vrije Woord in ontvangst. In 2014 kreeg ze een eredoctoraat aan de Universiteit Hasselt voor haar grensoverschrijdende kennisontwikkeling en omdat ze lokale opportuniteiten creëert. .

 

Deelnameprijs:

leden € 6,00

niet-leden € 10,00

Gaat door in het Vrijetijdscentrum (VCJ) te Jabbeke, Vlamingveld 40

contact en info:

Luc Puystiens

Kwetshagestraat 2a
8490 VARSENARE
050-39 59 08|0474-05 32 87
luc.puystiens@telenet.be

https://vlasgrootjabbeke.weebly.com/