Afdeling Berchem

donderdag 24 januari 2019
Film
De Veldekens, Frans Beckersstraat 33 te 2600 Berchem
met Lode

Film: “De Veren van de Hemel” (52 minuten)

Onze hoogsteigen Lode Cafmeyer (cineast uit Berchem) zal ons een voordracht en filmvoorstelling geven over de Kaíapó indianen uit het Braziliaanse oerwoud.

In “De Veren van de Hemel” vertellen de indianen in hun eigen taal over het belang van het “grote vrouwenfeest” dat ze jaarlijks vieren.

Vogelmensen

Het vrouwenfeest begint met een volledig naakte dans. Gedurende de drie volgende dagen gaan de vrouwen hun lichamen steeds meer beschilderen met zwarte natuurmotieven. De benen, de handen en het hoofd worden vermiljoenrood geverfd om energie te krijgen en uit te stralen. Hun schedels worden kaalgeschoren om de geesten op een afstand te houden.

De kinderen die tijdens het feest hun nieuwe namen krijgen maken een gevaarlijke periode door. Zijn zij sterk genoeg om de kracht van de geest te ontvangen wiens naam ze zullen dragen? Zij worden volledig versierd als vogels, en ook de vrouwen dansen met de enorme blauwe regenkrans. Zo kunnen zij als vogelmensen bemiddelen met de dreigende geesten.

En nog even dit:

Genomineerd

Regisseur Lode Cafmeyer werd met zijn vorige Kaíapó-film “De Groene Puzzle van Altamira” genomineerd op het Margaret Mead Festival in New York. Met “De veren van de Hemel” brengt hij een fascinerend spiritueel portret van de gevaarlijkste krijgers uit Amazonië. De film werd op verschillende TV-zenders vertoond in heel Europa.

Er zal vooraf ook nog een korte film (11’) over “De bevrijding van Antwerpen” als toemaatje gegeven worden.

Praktisch:

  • Organisatie: Lode Cafmeyer
  • Waar: In de polyvalente zal van het Dienstencentrum De Veldekens, Frans Beckersstraat, Berchem
  • Begin: 13.45 u. gelieve stipt aanwezig te zijn teneinde de vertoning niet te storen.
  • Deelname: gratis
  • Hoewel de vertoning gratis is, vragen wij met nadruk in te schrijven tot ten laatste 17.01.2019.
  • inschrijven bij Jacqueline Reyniers 03-440 49 00 of 0477-71 56 91 of jmce@skynet.be